Robert Poortinga

Robert Poortinga

Pianodocent en uitvoerende Pianiste

Na drie jaar aan het conservatorium in Groningen gestudeerd te hebben (vooropleiding en twee jaar hoofdvak) werd Robert uitgenodigd om zijn Bachelor-studie af te ronden aan het Long Island Conservatory (New York). Hier had hij de mogelijkheid om vier á vijf lessen per week te nemen van Tamara Poddubnaya en kreeg hij intensieve begeleiding tijdens de gegeven concerten. Naast de lessen bij Tamara Poddubnaya kreeg Robert van Albert Markov les in het begeleiden van violisten.

Naast zijn studie bij Tamara Poddubnaya heeft hij aan vele festivals meegedaan in binnen- en buitenland. Hij kreeg masterclasses van o.a. Konstantin Bogino, Frank Glazer, Alberto Busettini en Aldo Ragone. Tijdens zijn studie in New York won Robert de derde prijs tijdens de ‘Young classical virtuosos of Tomorrow’ Philadelphia (USA).

Nadat hij zijn studie in Amerika in 2012 afrondde heeft Robert in Frankrijk lessen gevolgd over de uitvoeringspraktijk van Franse componisten van Jean Francois Bouvery. Deze privéstudie van een half jaar resulteerde in een concert voor twee piano’s met La Valse van Ravel en La Mer van Debussy.

Na dit concert werd Robert tijdens het Kuhmo Festival in Finland uitgenodigd om lessen te volgen aan de ‘Accademia Santa Cecilia’ (2014) bij Konstantin Bogino. Naast deze studie, die hij een jaar heeft gevolgd, heeft Robert zijn tweede Bachelor afgerond aan het conservatorium van Maastricht waar hij tot op heden zijn Master opleiding volgt bij Jeroen Riemsdijk.

Tijdens zijn studie heeft Robert samengewerkt met o.a. zangers, cellisten, trio’s en violisten. Door zijn grote interesse in het vioolrepertoire heeft hij zich daarin de afgelopen twee jaar gespecialiseerd. Dit resulteerde in een duo (en een huwelijk) met Meri Khojayan, en veel concerten met divers repertoire. De mijlpalen van de afgelopen twee jaar zijn de integrale uitvoering van de Beethoven vioolsonates in drie recitals in Amerika tijdens het ‘Music without Borders piano festival’ en de integrale uitvoering van de Brahms vioolsonates in maart 2017 in Nederland.

Vanuit grote interesse in de traditionele uitvoeringspraktijk hebben Robert en Meri de keuze gemaakt om o.a. bij Jacques Ogg en Enrico Pace privé te studeren. Deze twee meesters hebben grote invloed op de manier waarop het duo werkt en musiceert. Om deze privéstudies in uitvoeringspraktijk in balans te brengen met hun eigen expressie heeft het duo een nauwe samenwerking gezocht met componist en coach Wim Zwaag die de Boeddhistische zijns-theorie combineert met musiceren.

Sinds Augustus 2017 is Robert werkzaam als Pianodocent bij Pianoschool Apeldoorn.